Marijela Mer je rođena 1947. godine u Švajcarskoj, u Cirihu. Poreklom iz porodice Roma, iz plemena Jenisari kao dete je „radi sopstvene dobrobiti“ uzeta od majke da bi uz stravična iskustva i torture rasla po domovima, vaspitnim ustanovama i problematičnim hraniteljskim porodicama.

Njen članak koji je početkom 80.-ih godina objavljen u tadašnjem časopisu „Fokus“ bio je pokretač za otkrivanje i raskrinkavanje istine o genocidu koji je vršen nad romskim narodom. Veliki deo dokumentacije koja svedoči o borbi Roma protiv diskriminacije i otkriva zločine počinjene nad romskim narodom objavljen je upravo zahvaljujući naporima Marijele Mer. 

Za književno stvaralaštvo i svoj angažman u borbi protiv rasne diskriminacije, zanemarivanja i negiranja strašnog genocida koji je godinama unazad vršen nad romskom populacijom, Istorijsko-filozofski fakultet Univerziteta u Bazelu dodelio joj je 1998. godine počasnu titulu doktora nauka.

Njene romane „Daskind“ (Todete - Prim. prev.) i „Brandzauber“ (Čarolija požara - Prim. prev.) nagradila je švajcarska fondacija Šiler.

Marijela Mer živi i stvara u Toskani, Italiji.

Pored brojnih nagrada koja je dobila za svoja književna dela, dodeljena joj je 2012. godine  švajcarska nagrada ProLitteris za ukupan literarni doprinos.

Vesti

* U Nemačkoj je izašlo i 2. izdanje knjige "Ich heiße Jelena Schumann" -
prevod naše knjige "Ja se zovem Jelena Šuman" i to u novom ruhu
Read more...
* AKCIJA - Knjižara Pop up - Kulturni centar Beograda : U prodaji su knjige sa popustom
Read more...
* Četvrtak, 16. maj u 14.00  - STUDENTSKI KULTURNI CENTAR - MALA SALA
BRATE, ŠTA SI ZADNJE PROČITAO?

 O književnosti za tinejdžere, povodom romana „Marija Modiljani“ autorke Vesne Aleksić

Read more...

 

 *  Dečje Odeljenje NB Bor 

Na našu veliku radost, Vesna Aleksić dolazi u Bor 23. aprila. Jedva čekamo da je upoznamo!

Pogledajte slike sa našeg druženja...  

Read more...
Pogledajte slike sa druženja Vesne Aleksić i najmladjih u Boru

 

Read more...
* Promocija knjige Vesne Aleksić "Marija Modiljani"

vesna aleksic promocija

* Nova izdanja

Posle dužeg perioda u izdanju Senzal Trade iz Beograda izašle su ponovo nekad omiljene knjige "Ja se zovem Jelena Šuman", "Brbljivo srce" - Nastavak priča o Jeleni Šuman i roman za mlade "Marija Modiljani". 

* Vesna Aleksić, pedagog i pisac za decu i mlade govori o prosečnom srednjoškolcu na
 osnovu svojih književnih susreta po školama... 
Bez obzira iz kog socijalnog i kulturnog miljea dolazi, prosečan srpski srednjoškolac obavezno ima brzu internet vezu, kako bi bio u toku sa savremenim zabavnim standardima, a daleko je više filmski nego književno informisan.
www.telegraf.rs