Vesna Aleksić

Vesna Aleksić  je medju najpopularnijim piscima za mlade u Srbiji.

 Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a  književnim radom bavi se najviše kao pisac za decu i adolescente.

 Prvi roman  za decu “MESECEV DECAK” izašao je 1994. u izdanju ugledne izdavacke kuce Srpska književna zadruga staroj vise od jednog veka i imao je tri izdanja.

 Roman “ZVEZDA RUGALICA” dobio je najstariju, drzavnu nagradu “Neven” kao najbolja knjiga za mlade u 1997-oj godini.(Knjiga je do sada doživela 4 izdanja i po njoj je uradjena radio drama- RTS Srbija). 

 Zbirka priča “Ja se zovem Jelena Šuman” dobila je 1998. prestiznu nagradu “Politikin zabavnik” kao najbolja knjiga za decu. 4.izdanje knjige objavila je izdavacka kuca Senzal Trade iz Beograda 2012. godine.

 U Nemačkoj je ova knjiga objavljena 2010. u izdanju nemacke kuce “GOLUB BOOKS”pod naslovom “Ich heisse Jelena Schumann”.

 Roman “Marija Modiljani” je dobio nagradu “Rade Obrenovic” u Novom Sadu kao najbolji roman za mlade u 1999-oj godini.

 Na osnovu njega radjena je monodrama koja je imala premijeru u Torontu, 2002.)

 Za ukupan doprinos savremenom stvaralačkom izrazu u pisanju za mlade Vesni Aleksić je 2004. dodeljena  Zmajeva nagrada koja predstavlja vrh u stvaralaštvu jednog pisca za mlade u ovoj zemlji.

 Tu su :”KARTA ZA LETENJE”- tri izdanja, “VETAR JE,AJA”- tri izdanja, “STARLET” –roman za adolescente,   i roman za tinejdzere “LICITACIJA VETRA” koji je u  samo jednoj godini imao tri izdanja! Ovaj roman je ocenjen kao balkanski “Lovac u zitu” jer je pisan u mladalackom zargonu, a bavi se problematikom bombardovanja iz 1999-te godine, Ulica Jang. Zbirka prica Moji rođeni oblaci, i slikovnice Moja prva Gerda, Princeza Apatrapa, Tvrdi kolačić, Gospođica Špageta, Priče o Tataliji

 Pored navedenih poznate su i njene zbirke priča: KLJUČAR VAROšKOG BIOSKOPA, TERITORIJA SNOVA, PRIČA O LANGUSTU, BRBLJIVO SRCE (nastavak priča o Jeleni Šuman) i Šta kažu svici.

 Zbirka priča CIMET MEDA je kao najbolja knjiga za decu iz Srbije, ucestvovala 2009. g. na regionskom  festivalu MALI PRINC u Tuzli.

 Vesna Aleksic,učestvovala je i na  Internacionalnom literaturnom festivalu u Berlinu, 2006-te, kao predstavnik Srbije, kao i na medjunarodnom festivalu pisaca za mlade, juznoevropskog regiona u Sofiji, 2007-me.    

 Autor je više radio drama , monodrama za decu i jedne monodrame za odrasle.( Za radio dramu “Moja prva violina” dobila je prvu nagradu Radio Beograda, 2009-te god.). Pozorisne predstave “Princeza bez zrna graska “ i “Pipi duga carapa na kvizu kako postati milioner”su trenutno na repertoaru Pan Teatra u Beogradu.

 Žiri Zmajevih dečjih igara joj  je za “Priču o Tataliji dodelio prvu nagradu Sigridrug.

 I  2013 godine je Vesni Aleksic dodeljena prva nagrada Sigridrug za najbolji tekst “Moj prvi bicikl”

 Bavi se knjizevnoteorijskim radom, pise za knjizevne  casopise DETINJSTVO I PUTOKAZ i , i za dnevne novine BLIC.

 

Vesti

* U Nemačkoj je izašlo i 2. izdanje knjige "Ich heiße Jelena Schumann" -
prevod naše knjige "Ja se zovem Jelena Šuman" i to u novom ruhu
Read more...
* AKCIJA - Knjižara Pop up - Kulturni centar Beograda : U prodaji su knjige sa popustom
Read more...
* Četvrtak, 16. maj u 14.00  - STUDENTSKI KULTURNI CENTAR - MALA SALA
BRATE, ŠTA SI ZADNJE PROČITAO?

 O književnosti za tinejdžere, povodom romana „Marija Modiljani“ autorke Vesne Aleksić

Read more...

 

 *  Dečje Odeljenje NB Bor 

Na našu veliku radost, Vesna Aleksić dolazi u Bor 23. aprila. Jedva čekamo da je upoznamo!

Pogledajte slike sa našeg druženja...  

Read more...
Pogledajte slike sa druženja Vesne Aleksić i najmladjih u Boru

 

Read more...
* Promocija knjige Vesne Aleksić "Marija Modiljani"

vesna aleksic promocija

* Nova izdanja

Posle dužeg perioda u izdanju Senzal Trade iz Beograda izašle su ponovo nekad omiljene knjige "Ja se zovem Jelena Šuman", "Brbljivo srce" - Nastavak priča o Jeleni Šuman i roman za mlade "Marija Modiljani". 

* Vesna Aleksić, pedagog i pisac za decu i mlade govori o prosečnom srednjoškolcu na
 osnovu svojih književnih susreta po školama... 
Bez obzira iz kog socijalnog i kulturnog miljea dolazi, prosečan srpski srednjoškolac obavezno ima brzu internet vezu, kako bi bio u toku sa savremenim zabavnim standardima, a daleko je više filmski nego književno informisan.
www.telegraf.rs